E normal sa fii VULNERABIL?

In randurile de mai jos am cautat sa fac doua puncte de vedere cu privire la vulnerabilitate.In primul rand,am expus un punct de vedere al omului firesc,fara Dumnezeu,care incearca sa-si rezolve singur problemele,iar in al doilea rand am ales un punct de vedere al omului care crede in Dumnezeu.

Din punct de vedere al omului firesc:

Din cele mai vechi timpuri oamenii si-au dorit sa fie invulnerabili.Cunoastem ca in mitologia greaca,eroul Ahile fiind scufundat de mama sa in raul Stix,legenda spune ca a dobandit aceasta virtute.Insa,lui Ahile ii ramane un punct sensibil,calcaiul de care este tinut la scufundare.Peste ani,el va fi lovit  cu sageata in calcaiul vulnerabil si va muri in lupta ca un erou.

Din pacate nu exista nici un rau care sa ne poata scapa de vulnerabilitate,cu totii avem-indiferent de cat de puternici suntem in aparenta sau oricat de inzestrati cu calitati am fi-puncte vulnerabile.

,,Cand omul se naste e plapand si slab;cand moare e tare si teapan.”Lao Tzu

*CARE SUNT CAUZELE VULNERABILITATI?*

vulnerabilitatea presupune capacitatea de a fi ranit.

Sa luam spre exemplu urmatorul caz:

Ai trait experienta despartirii de prietenul/a tau/ta,te-ai simtit afectat/a,ranit/a,ai suferit,iar acum iti este greu sa te deschizi fata de altcineva de teama de a nu fi din nou ranit/a.

Deci raportarea la trecut te face vulnerabil/a,insa a ridica scuturi de aparare,a te inchide in tine nu este o solutie.

O alta cauza a vulnerabilitatii este legate de idealuri.Tensiunea apare atunci cand realitatea nu este conforma cu dorintele noastre.

Explicatia biblica a vulnerabilitatii:

Vulnerabilitatea,a afarut atunci cand omul Adam si sotia sa Eva au cazut in pacat. ,,Eva a considerat ca fiind un lucru mic acela de a nu asculta de Dumnezeu, mâncând din fructul oprit, ispitindu-l de asemenea si pe sotul ei ca sã pãcãtuiascã; dar pãcatul lor a deschis larg portile unui potop de vaiuri ce s-au abãtut asupra lumii. Cine poate cunoaste, în momentul ispitei, urmãrile teribile ce vor rezulta dintr-un pas gresit?

Multi dintre aceia care învatã cã Legea lui Dumnezeu nu este obligatorie pentru om sustin cã este imposibil pentru el sã asculte preceptele ei. Dar, dacã lucrul acesta ar fi adevãrat, atunci de ce a suferit Adam pedeapsa neascultãrii? Pãcatul primilor nostri pãrinti a adus vina si necazul asupra lumii si, dacã n-ar fi fost bunãtatea si mila lui Dumnezeu, ar fi cufundat neamul omenesc într-o disperare lipsitã de sperantã. Nimeni sã nu se însele singur. „Plata pãcatului este moartea” (Rom.6,23). Legea lui Dumnezeu nu poate fi nicidecum cãlcatã acum, fãrã ca cel în cauzã sã nu-si primeascã pedeapsa, dupã cum a fost si atunci când sentinta s-a pronuntat asupra pãrintelui omenirii.

Când au vãzut florile ofilindu-se si frunzele cãzând, primele semne ale decãderii, Adam si tovarãsa sa au plâns mult mai mult decât îi plâng oamenii pe mortii lor. Moartea fragilelor si delicatelor flori era, într-adevãr, un motiv de durere; dar, când pomilor celor falnici le cãdeau frunzele, scena aceasta le-a adus în mod viu în minte faptul dureros, cã moartea este partea a tot ce are viatã.”PP.cap 3 E.G.W

E ceva pamantesc sa fi vulnerabil,dar nu este o scuza ca daca suntem vulnerabili,deci nu putem sa ne depasim conditia,si nu putem sa luptam cu pacatul si cu urmarile lui.Singuri nu putem sa luptam impotriva Ingerului cazut,care i-a ispitit pe Adam si pe Eva.

Oamenii mereu au fost sensibili la ceea ce se intampla si tocmai in acesta este vizibil coeficientul lor de umanitate:prin faptul ca au o INIMA care bate si chiar daca sufera pentru lucrurile la care tin.

Este uman sa fi vulnerabil,dar nu uita,daca ii dai Domnului toate cheitele inimii tale,atunci cand Satana vrea sa traga cu sageata,va fi nevoit sa plece,caci Domnul este cu tine.Fara Domnul nu putem sa facem nimic,singuri nu putem sa biruim lupta cu pacatul.Dar avem o speranta,ca El a luptat pentru noi pe cruce si daca noi ii vom preda viata noastra vom putea sa spunem din toata inima:

POT TOTUL IN HRISTOS CARE MA INTARESTE!

Care este definitia adevarata a vulnerabilitati,dupa parerea ta?

Prin ce prisma vezi tu lucrurile,a omului comun sau a omului care crede in Dumnezeu?

Reclame

3 comentarii (+add yours?)

 1. Dia
  aug. 08, 2008 @ 12:47:34

  WOW. Pot spune ca azi a fost o zi binecuvantata pentru mine. In tot ce am citit azi, am intalnit lucruri de incurajare. Si Domnul mi-a condus gandul spre blogul tau pentru a vedea inca o data ca El este cel in care trebuie sa imi pun nadejdea, si pentru a citi inca o data Filipeni 4:13.

  Răspunde

 2. alx20
  aug. 08, 2008 @ 13:01:39

  Felicitari…e un articol cu adevarat desavarsit!

  Vulnerabilitatea ne face uneori sa fim niste oameni inchisi, rautaciosi, duri…de teama sa nu fim descoperiti…de teama sa nu lasam pe altii sa vada ca suntem slabi…atat de slabi fara Hristos…suntem dispusi sa ne aparam ranind pe altii.

  Vulnerabilitatea se reflecta in punctele noastre slabe…si uneori ne concentram atat de tare asupra lor incat uitam ca avem si puncte tari….sau dimpotriva uitam ca suntem si vulnerabili si ne credem invincibili…

  All in all…vulnerabilitatea face parte din noi..fiecare….e uman a fi vulnerabil..inuman e sa profiti de vulnerabilitatea altora…

  Răspunde

 3. Laura
  aug. 08, 2008 @ 17:34:50

  ca sa raspund la intrebarea de la inceputul topicului…Da! este normal sa fii vulnerabil..dar putem invinge vulnerabilitatea daca avem incredere si Il lasam pe Dumnezeu sa ne treaca peste orice rau care a avut loc in viata noastra..El poate sterge orice dezamagire si ne poate incuraja sa mergem inainte…fara sa privim la ceilalti ci doar sus…spre Isus!
  Toti avem partile noastre slabe..unde putem fi raniti usor…si doar cu ajutorul Lui Dumnezeu putem sa mergem inainte!
  Fiecare din noi sa si puna increderea in Dumnezeu ca El va intari orice parte vulnerabila a noastra!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: