Tu cine esti:Ahitofel sau Husai?

Am citit azi un pasaj din Biblie care m-a pus pe ganduri…

Meditand la pasajul din 2 Samuel cap 15 si 16 am facut urmatoarea paralela:

Pasajul are ca tema rascoala lui Absalom impotriva tatalui sau David.Dar nu acesta rascolala o sa fie in centrul atentiei ci alte doua persoaneje care apar in acest pasaj.

Imaginati-va cum imparatul David cu inima grea isi paraseste tronul si pleaca departe de Ierusalim tocmai din motivul ca fiul sau Absalom doreste sa-i ia tronul.Toti care odata i-au fost credinciosi regelui,acum il parasesc in favoarea fiului sau.Cu inima plina de amaraciune,David isi ia cu el casa si slijitorii casei imparatesti,cheretitii si peretitii i se alatura pe drum,apoi gatitii.Foarte putini oameni i-au fost alaturi.

Il vad pe David urcand dealul maslinilor,plangand,cu picioarele goale si cu capul acoperit,cata durere in inima acestui parinte.

Apoi un sol il anunta ca Ahitofel,un intelept si un fost sfatuitor al lui David era alaturi de Absalom si il sprijinea in rascoala.

Ahitofel era un om cu vaza in imparatie.Regle David tinea cont de sfaturile lui,deoarece era un om  cu influenta inaintea curtii imparatesti.David isi punea toata increderea in sfaturile lui intelepte,care se pare ca nu dadeau gres(vezi 2 Sam 16:23).

Fiind parasit de Ahitofel si tradat,regele David se roaga:,,Doamne nimeceste sfaturile lui Ahitofel!”

Dupa cum se spune:,,Prietenul la nevoie se cunoaste.”,acest Ahitofel nu numai ca l-a parasit,dar ii statea impotriva ca cel mai inversunat dusman.El il sprijinea pe Absalom in rascoala sa,si il indemna sa-si omoare tatal ca sa poata domni pe tronul lui Istrael.

In acest moment crucial al vietii lui David apare Husai.Cine este acest Husai?

Scriptura spune ca Husai era ,,prietenul lui David”(vs:37),nu doar un sfatuitor,ci un prieten adevarat.

,,Husai,Architul a venit inaintea lui,cu haina sfasiata si capul acoperit de tarana” (vs 32 u.p) si ca un prieten adevarat si-a pus viata in pericol,s-a intors in cetate si i-a jurat credinciosie lui Absalom,asa cum il rugase David sa faca ca sa-i poata transimite vesti.

Ahitofel il sfatuieste pe Absalom sa-l atace imediat pe tatal sau,sa nu mai astepte pana in urmatoarea zi,dar Husai il sfatuieste sa nu-l atace noaptea fiindca tatal sau are cu el oameni vitezi care il vor apara ci mai bine sa-si adune ziua urmatoare o armata numeroasa si sa-i astfel sa-l atace.Husai incerca sa traga de timp ca sa-l poata anunta pe David.Absalom asculta de sfatul lui Husai,nesocotind sfatul lui Ahitofel.

Ceea ce ma uimeste in acest pasaj este soarta lui Ahitofel,spune Scriptura ca atunci ,,cand a vazut ca sfatul lui n-a fost urmat,a pus saua pe magar,si a plecat acasa in cetatea lui.Si-a pus casa in oranduiala si s-a spanzurat.”Ce soarta!

Doresc sa ma opresc in acest punct al firului epic,dar ceea ce vreau sa subliniez este caracterul acestor doua personaje:Ahitofel si Husai.

Istoria se repeta in viata mea si-n viata ta.In jurul nostru avem prieteni sfatuitori,un ,,Ahitofel” si un ,,Husai ”,ne urmaresc la tot pasul.Cum putem sa facem deosebire intre prietenii adevarati si prietenii falsi.

Exista cineva dintre cei care citesc acest articol care sa nu fi trecut printr-o experienta in care trebuia sa ia o hotarare si a avut parte de doua sfaturi:sfatul lui Ahitofel si sfatul lui Husai?

Eu cel putin,am simtit pe pielea mea rolul pe care il au sfatuitorii.

Si noi la randul nostru putem sa fim sfatuitori,dar ar fi bine sa transmitem urmatorul mesaj:

Tu cine esti?

Ahitofel?

sau Husai?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: