Cutia magică

,,Suntem cu totii atrasi de cutia magica,cea prin care printr-o singura apasare a unui buton suntem conectati in toate partile lumii,la toate noutatile de ultima ora si domeniile de interes.Si in plus totul e imbracat in culoare,in imagini captivante de o combinatorica extraordinara.Numele lui este televizorul.

Astazi nu este casa care sa nu aiba un televizor astfec ca prin beneficiile pe care le aduce a ajuns sa fie o binecuvantare pentru toti.Insa care sunt costurile?

Recurgem la tehnica,,privirii indelung la televizor” ca o doza zilnica si binemeritata de relaxare.Apasam aproape din reflex pe telecomanda din diverse motive:

*pentru ca nu avem altceva de facut mai bun;

*pentru a da dovada ca suntem si noi la curent cu ce a facut baba din Sapanta sau criminalul care inca nu a fost prins;sau

*pentru a ne justifica serile de ,,cultivare” zilnica.

Si astfel televizorul devine pastila noastra zilnica de relaxare caci contraindicatii nu sunt.Numai efecte adverse.Dar care sunt acestea?(Virgiliu Gheorghe,,Efectele televiziunii asupra mintii”)

Se constata o crestere a numarului de ore petrecut in fata televizorului unii ajungand sa se uite pana la opt ore pe zi.

Intr-un experiment realizat asupra celor care au devenit,,dependenti” de televizor s-a constatat ca desi erau platiti cu cateva sute de dolari pe luna pentru a nu se mai uita la televizor acestia au intrerupt experimentul pentru ca nu puteau renunta la televizor.Dupa cinci zile au aparut in mod evident simptome de abstinenta,la fel ca si in cazul drogatilor:agresivitate,anxietate,depresie.

Prin televizor se trezesc stari de insecuritate,frica,anxietate si o proasta relationare cu ceilalti,nu de putine ori existand tentatia de a imita personajul cu care se identifica pe ecrane.

Dincolo de beneficiile pe care ni le ofera trebuie sa tinem seama de riscuri si sa luam o pauza in fata micilor ecrane.

Sa ma uit sau nu la televizor?

Depinde CE,CUM si CAT privesti.

In experimentul relatat mai sus,cei care au fost dependenti de televizor dar care au rezistat sa nu se mai uite mai mult de o saptamana au inceput sa se simta bine cu noul stil de viata.

Incearca si tu.

MERITA!

Reclame

4 comentarii (+add yours?)

 1. alex
  sept. 08, 2008 @ 08:49:28

  :))) superb psalmul, bv . cred ca televizorul este cel mai mare dusman al omului. de fapt el nu este rau sau pacatos in sine insa firea noastra decazuta de cele mai multe ori nu poate rezista cârligului lui. pana la urma de noi depinde. dar daca stii ca esti ispitit usor de televizor arunca-l pe geam… sau vinde-l

  Răspunde

 2. Balauca Claudia
  sept. 08, 2008 @ 13:02:09

  Asa e Alex,am avut si eu momente cand m-am uitat mult la TV…si am observat ca intr-adevar exista pericolul dependentei.Astazi nu ma mai uit la Tv.Cand am vrut sa renunt la el am spus STOP!si STOP a fost!Televizorul nu e rau prin natura lui ci depinde la ce te uiti..si cat te uiti.
  Acum am alt stil de viata…si am timp de alte lucruri…citesc si compun,am gasit multe lucruri de facut.
  Ce putem face pentru prietenii nostrii care sunt dependenti?

  Răspunde

 3. Daniela
  sept. 10, 2008 @ 13:21:55

  Ce am putea face pentru prietenii nostri care sunt dependenti de televizor?
  Sa ne rugam la Dumnezeu cu credinta ca ei sa fie eliberati de aceeasta patima-ma refer la cei care au patima asta-si am putea sa ne facem timp mai mult pt ei, sa petrecem timp cu ei. Mai ales trebuie sa ii incurajam sa renunte la stilul lor de a „apasa cu degetul pe telecomanda„ si sa priveasca la emisiuni care nu sunt de nici un folos lor si sa le zicem ca prea mult timp petrecut in fata televizorului STRICA.

  Răspunde

 4. Balauca Claudia
  sept. 10, 2008 @ 16:11:52

  Bun raspuns Dana!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: