COMPETITIA-intre costuri si beneficii

Zilnic,cu totii suntem angajati,mai mult sau mai putin constient,in activitati competitive .

E buna competitia sau e rea? ne intrebam adesea.Mi-am pus si eu acesta intrebare.Am constatat ca,in general competitia constituie un stimulent pentru cei bine pregatiti,care se pot adapta mediului concurential mai repede.

Imi aduc aminte de liceu.Tocmai intrasem in clasa a IX-a.Fiind obisnuita sa fiu prima in clasa,asa cum fusesem la generala,iata ca erau altii mai bine pregatiti ca mine.Eu eram a 3-a.Nu eram invidioasa,dar mi-am zis:,,Claudia,trebuie sa muncesti.!Poti mai mult!Si an de an,am invatat mai mult si mai mult,pana ce in ultimul an,am ajuns acolo unde mi-am dorit.Dar a trebuit sa pun mult suflet in munca pe care am depus-o,si atunci cand am terminat liceul,mi-am zis:,,Se putea si mai bine!”

Competitia poate fi uneori si o experienta frustranta pentru ,,pierzatori”.Atunci cand ,,pierzi” capeti sentimente de nesiguranta in raport cu propriile capacitati si calitati si refuzi sa te mai angajezi in competitii similare.

Care sa fie beneficiile competititiei?

-individul se obisnuieste cu un set de norme,reguli,conventii,care trebuie sa fie general acceptate de participanti.

-obisnuirea individului sa-i respecte pe ceilalti participanti si sa respecte regulamentul.</span></h4>

-este important sa joci corect,fara sa trisezi;

-competitia te invata ca totul se casitga prin efort,prin perseverenta,prin antrenarea si dezoltarea capacitatilor personale.

Care sunt costurile competitiei?

-poti deveni agresiv,rautacios,invidios pe succesul altora;

-poti trisa ca sa devi castigator,dar nu pe termen lung;

-se dezvolta neincrederea si se submineaza motivarea si stimularea,apare dispretul fata de oameni;

-sters si presiune exterioara;

-chiar si in situatia in care esti victorios, ,,pretul” platit(investitia de timp,energie etc,) poate fi mare si satisfactia indoielnica.

Eu am invatat ca ,,a invinge” nu inseamna a-i depasi pe altii ci a ma depasi pe mine.Numai asa iti poti descoperi masura adevaratei tale valori.

Ti s-a intamplat vreodata sa simti costurile si beneficiile competitiei? Vrei sa-ti impartasesti experienta?Poate altii au nevoie de experienta ta…

Reclame

3 comentarii (+add yours?)

 1. iosif
  sept. 18, 2008 @ 15:06:06

  „Eu am învăţat că ,,a învinge” nu înseamnă a-i depăşi pe alţii ci a mă depăşi pe mine.Numai aşa iţi poţi descoperi măsura adevăratei tale valori.” Îmi place cum sună ideea asta.
  Cred că cel mai rău lucru la o competiţie e că „te ajută” să te depărtezi de ceilalţi, într-o anumită măsură. Şi ca să dau şi un exemplu din viaţa mea…:
  Când am început să învăţ să cânt la chitară erau mai mulţi care învăţau de la mine din biserică, printre care şi un băiat cu care mă înţelegem destul de bine. Cu timpul am început să-i las destul de mult în urmă pe ceilalţi la chitară. Nu ştiu dacă era o competiţie „oficială”, dar în mintea mea era. Numai eu vroiam să cânt la chitară, eu vroiam să fiu cel mai bun…bla-bla-bla…gânduri egoiste. Astea sunt sentimente pe care o competiţie ţi le dezvoltă foarte uşor. Acum, pur şi simplu nu mai am nicio treabă cu fostul prieten şi sincer să fiu nu mă bucură…
  Deci ăsta e un lucru rău la competiţie, te depărtezi de prieteni foarte repede(în cazul în care participă şi ei la competiţie).
  În schimb are şi lucruri bune, dar mai las pe următorul să zică…

  Răspunde

 2. iosif
  sept. 18, 2008 @ 15:08:15

  Cred că în cadrul unei competiţii cel mai bine e să înveţi să pierzi!

  Răspunde

 3. Balauca Claudia
  sept. 19, 2008 @ 07:53:38

  Asa e Iosif!In competitie risti sa te departezi de ceilalti.Am observat si eu lucrul acesta.In momentul in care am ajuns unde am vrut colegii mei ma invidiau.Simteam o raceala din partea lor.Insa eu nu m-am departat de ei.Conteaza sa nu mergi cu nasul pe sus,si sa recunosti ca intelepciunea e de la Dumnezeu si sa-ti valorifici talantii.
  Am invatat si sa pierd.Imi aduc aminte de o olimpiada,la care ma pregatisem intr-un mod exceptional.Eram 100%sigura ca avea toate sansele sa fiu printre primii.Facusem eforturi mari ca sa fiu printre ei.Rezultatele au fost slabe.De ce?Si in ziua de azi inca ma intreb…dar poate a fost o lectie ca in viata trebuie sa inveti sa pierzi.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: