Motivatia-in orientarea scolara si profesionala

314Zilnic facem alegeri care ne influenteaza viata.De foarte mult timp ma preocupa alegerea profesiei,si nu cred ca sunt singura care se gandeste la acest lucru.De cele mai multe ori alegerea acesta intalneste in cale diverse obstacole si anumiti factori declansatori care ne ghideaza comportementul.

Ce e motivatia?Motivatia e un sistem complex,o forta care ne propulseaza si ne ghideaza comportamentul.

Am gasit cateva lucruri interesante pe care le spune Champagne in 1995 despre motivatie.

Exista numerosi factori in orientarea scolara si profesionala:

1.ATITUDINEA:este o componenta care se dobandeste prin invatare scolara,observatie si experienta.

2.TREBUINTELE UMANE:sunt foarte variate si in general oamenii incearca sa le satisfaca,de la cel mai simplu caz-hrana,pana la cele mai complexe,cum ar fi nevoia de a te autoperfectiona ,de invatare continua.

3.STIMULAREA:oamenii au nevoie de provocari,au nevoie de scopuri care sa ii provoace,astfel facultatea ar deveni un mediu stimulator,cognitiv si comportamental.

4.AFECT:sentimentele ocupa un rol central in viata fiecarei persoane.Emotiile sunt cela cere uneori ne ghideaza comportamentul,gandirea…Astfel ca atunci cand ne mutam ca sa ne continam studiile departe de familie si prieteni,putem sa fim determinati ca sa renuntam,pentru ca a fi aproape de cei dragi e mai important.

5.COMPETENTA:este un factor motivational major,defineste dorinta noastra de a lua initiativa,de a incerca sa obtinem realizari,de a deveni competent si de a arata acesta competenta.

6.INTARIREA: poate fi POZITIVA si NEGATIVA.Poate spori un comportament sau sa-l reduca.De exemplu daca educatia ne-a adus satisfactii si am fost apreciati de ceilalti datrita intelectului si culturii noastre este foarte probabil sa mergem la facultate pentru a ne continua studiile.

Alegerea profesiei are la baza o serie de motive.Unii isi aleg profesii care sa le dea sentimentul de putere,de crestere profesionala,altii vor sa aiba multi bani…La baza alegerii profesie stau mai multe motivatii si de cele mai multe ori vedem ca suntem nemultumiti de domeniul pe care l-am ales.

Viata personala si cea profesionala se intrepatrund.

De multe ori m-am intrebat in ce directie s-o iau si acum cand am gasit directia trebuie sa ma lupt si sa-mi pun obiective.Stiu ca vor fi multe obstacole dar prin credinta le voi depasi.

De multe ori ne intrebam daca suntem pe drumul cel bun.Iata aici un model de autoevaloare:

-factori interni:puncte tari:calitati,avantaje personale

                        puncte slabe:ce ai dori sa schimbi la tine

factori externi:oportunitatile exterioare

                       amenintarile exterioare

Atunci cand iti alegi un domeniu profesional trebuie sa fi constient de propriile calitati,de oportunitati de depasirea punctelor slabe,si de situatiile esterioare amenintatoare….si nu in ultimul rand sa il rogi pe Dumnezeu sa-si descopere care este planul Lui cu tine .

 • ,,INCREDINTEAZA-TI SOARTA IN MANA DOMNULUI,INCREDE-TE IN EL SI EL VA LUCRA!”PS.37:5

6 comentarii (+add yours?)

 1. dAj
  nov. 11, 2008 @ 20:23:55

  foarte interesant,,

  intr-adevar Dumnezeu ne ajuta in orice daca ii cerem ajutorul,daca ne lasam condusi de El,,

  pentru mai multe recomand ”Gandeste cutezator” de Ben Carson,,

  THINK BIG

  Răspunde

 2. costin84
  nov. 12, 2008 @ 08:53:15

  Bun articol.
  Hei, ma bucur ca te-ai intors , ne era dor de tine
  >:D<

  Răspunde

 3. soseticaaa
  nov. 12, 2008 @ 20:27:08

  hmm…cred ca o profesie trebuie aleasa de faptul ce-ti aduce tie personal implinire…e gresit sa tii cont neaparat de bani,pe primul plan sa se afle banii…fiindca s-ar putea sa te trezesti la 70 de ani si sa te intrebi de fapt ce ai facut si ce satisfactii ai

  Răspunde

 4. abigaella
  nov. 13, 2008 @ 16:43:33

  eu cred ca in primul rand trebuie sa il rogi pe Dumnezeu sa iti descopere sau sa te indrume pe calea pe care trebuie sa o urmezi…

  Răspunde

 5. pety
  nov. 25, 2008 @ 15:17:21

  Ce e motivatia?Motivatia e un sistem complex,o forta care ne propulseaza si ne ghideaza comportamentul.

  Necesara pentru copil si/sau adolescent este vizita la cabinetul de orientare scolara, vizita motivata de cunoastere si dorinta de a urma un drum adecvat. Aici, un rol important il are chiar scoala si, in stransa legatura, familia. Ori invers, dar important e sa existe conlucrare intre cele doua instante educationale.

  Regretatul Paul-Popescu Neveanu spunea ca OS (orientarea scolara) are in vedere dezvoltarea armonioasa a personalitatii aflate in formare, tinand cont atat de posibilitatile si predispozitiile individului [persoanei in formare], cat si de cerintele sociale caracteristice epocii si societatii date.

  De ce este important ca viitorul tanar in formare sa faca vizita la cabinetul specializat? Pentru ca acolo se face o diferentiere exacta intre aspiratii si posibilitatile proprii de exprimare (intelectuale, psiho-afective…): „In visele mele doresc sa fiu un bun matematician, insa am inclinatii clare spre profil uman (biologie, geografie etc., etc.). Exemplele pot continua…

  Răspunde

 6. Victor Ionescu
  nov. 25, 2008 @ 17:32:06

  Suntem evanghelici si de curand am lansat site-ul http://www.contracurentului.com pentru a-i ajuta pe cei care vor sa renunte la homosexualitate.

  Sunteti de acord sa facem schimb de linkuri? Daca da, va rugam sa ne anuntati.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: